SaaS vs On-Premise

Om te werken met Microsoft 365 Business Central heb je een plek nodig waar je alle data op kunt slaan. Je kunt ervoor kiezen om deze data te laten installeren op een server binnen je bedrijf. Dit heet On-Premise software. Maar je kunt er ook voor kiezen om deze software via de Cloud (online) aan te bieden aan je medewerkers. Als je dit doet, dan spreek je van Software as a Service. Aan beide manieren van werken hangen voor- en nadelen. Het is belangrijk om goed na te denken over welke manier voor jezelf, en het bedrijf het beste werkt. Daarom hebben we alle voor- en nadelen hier voor je neergezet!

SaaS

Bij Software as a Service, ofwel SaaS genoemd. Bied je de software als online dienst aan. Hierdoor kan iedereen op elk gegeven moment, mits diegene een internetverbinding heeft, werken. Ook betaal je bij SaaS een maandelijks bedrag per gebruiker. Je kan dit continu aanpassen en abonnementen weghalen of juist bijbestellen.

Iets wat de laatste jaren steeds meer wordt gedaan is thuiswerken waardoor SaaS ook steeds aantrekkelijker wordt. Het enige nadeel van SaaS is dat alles via het internet en de Cloud verloopt. Hierdoor is het wel noodzakelijk dat er een goede internetbeveiliging tot stand wordt gebracht. Maar doordat je zelf geen hardware-investeringen hoeft te doen of geen private Cloud partij nodig hebt, is SaaS vaak een stuk voordeliger dan On-Premise.

On-Premise

Bij On-Premise kun je ook gebruik maken van de software. Alle gegevens worden opgeslagen op een lokaal geïnstalleerde server. Het aanschaffen van een eigen server en het onderhoud daarvan kan vrij prijzig zijn. Daarnaast moet je ook zorgen voor een ruimte waar de server in kan staan en in deze ruimte moet genoeg verkoeling aanwezig zijn om de server goed te kunnen laten werken. Verder zou je ook zelf moeten zorgen voor een back-up en een stabiele en veilige internetverbinding voor de thuiswerker.

Bij On-Premise is het belangrijk dat er iemand binnen het bedrijf is, of een externe IT partij, die de server kan updaten zodat de software goed kan blijven draaien.

Voordelen van On-Premise zijn dat je zelf controle hebt over de snelheid, connectiviteit en veiligheid van jouw gegevens. Alles staat namelijk op de plaatselijke server. Er is wel voldoende kennis nodig om de omgeving draaiend te houden en in het geval van uitval of een hack een goede back-up en bijbehorende procedure te hebben.

Hieronder hebben we nog een keer alle voor- en nadelen op een rijtje gezet:

SaaS – Cloud:

On-Premise: 

Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen!

Artikel delen